Muffiny dyniowo-kokosowe

Dynia w wersji muffinkowej ponownie gości na naszym blogu (poprzedni link tu), tym razem w wersji kokosowej – na szybko, z lekką nutą bananową. Doskonałe dla Małych i dużych smakoszy 🙂 (przy czym dla małych smakoszy, warto wymienić miód na syrop daktylowy). Doskonałe na szybką przekąskę!

Muffiny dyniowo-kokosowe – składniki na 14 muffinek:

Składniki suche:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 0,5 szklanka mąki pszennej typ 500,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,

Składniki mokre:

  • ok. 250 g dyni,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 mały dojrzały banan,
  • ok. 3/4 szklanki wody źródlanej;

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół. Dynię obrać z skóry i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Banana rozgnieść widelcem w misce. W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej misce – większej – mokre.  Następnie przełożyć składniki suche do przygotowanej masy dyniowej i dokładnie połączyć.

 Ciasto nakładać do silikonowych form na muffinki do ok. 3/4 wysokości. Piec ok. 40 minut.

Wartość odżywcza 1 muffinki:

Energia (kcal) 426 kcal
Białko 3 g
Tłuszcz 4,7 g
Węglowodany ogółem 14 g
Błonnik pokarmowy 11 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *