Czerwone smoothie burakowo-jabłkowo-szpinakowe

Dla miłośników czerwieni – oto coś co cieszy oko! A jak ma cieszyć oko, to powinno też cieszyć i podniebienie 🙂 Smoothie zdecydowanie zawojowało kubki smakowego mojego synka – ale nawet mój mąż był zachwycony jego słodkim smakiem i kolorem 🙂 A mi w prosty sposób udało przemycić się dwa niezwykle ważne warzywa – burak i szpinak. Co ciekawe – w jednej porcji koktajlu znajdziecie 1,4 mg żelaza! Więc miksujcie na zdrowie 🙂

Smoothie burakowo-jabłkowo-szpinakowe – składniki na 2 małe porcje:

  • 1 średni ugotowany burak,
  • 1/2 banana,
  • 1 mała garść szpinaku,
  • 1/2 jabłka,
  • 1 cm korzenia imbiru,
  • 1/2 szklanki wody;

Przygotowanie:

Warzywa i owoce obrać, zblendować. Dodać starty na tarce imbir oraz wodę. Zmiksować, pić ze smakiem i cieszyć się bogactwem witamin i składników mineralnych. NA ZDROWIE!

Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia 80 kcal
Białko 1,9 g
Tłuszcz 0,4 g
Węglowodany ogółem 16  g
Błonnik pokarmowy 2,9 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *