Dla miłośników czerwieni – oto coś co cieszy oko! A jak ma cieszyć oko, to powinno też cieszyć i podniebienie 🙂 Smoothie zdecydowanie zawojowało kubki smakowego mojego synka – ale nawet mój mąż był zachwycony jego słodkim smakiem i kolorem 🙂 A mi w prosty sposób udało przemycić się dwa niezwykle ważne warzywa – burak i szpinak. Co ciekawe – w jednej porcji koktajlu znajdziecie 1,4 mg żelaza! Więc miksujcie na zdrowie 🙂
Smoothie burakowo-jabłkowo-szpinakowe – składniki na 2 małe porcje:
- 1 średni ugotowany burak,
- 1/2 banana,
- 1 mała garść szpinaku,
- 1/2 jabłka,
- 1 cm korzenia imbiru,
- 1/2 szklanki wody;
Przygotowanie:
Warzywa i owoce obrać, zblendować. Dodać starty na tarce imbir oraz wodę. Zmiksować, pić ze smakiem i cieszyć się bogactwem witamin i składników mineralnych. NA ZDROWIE!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia | 80 kcal |
Białko | 1,9 g |
Tłuszcz | 0,4 g |
Węglowodany ogółem | 16 g |
Błonnik pokarmowy | 2,9 g |